Søvn barn

Sikre soveomgivelser for dit nyfødte barn

Sikre soveomgivelser til dit nyfødte barn med tips fra MAM Baby. Få mere at vide om den ideelle sovestilling, rumtemperatur og meget andet med MAM-ekspert Dr. Dördelmann.


I de første levemåneder har nyfødte børn brug for meget søvn. Ofte sover spædbørn mellem 14 og 19 timer om dagen. For at sikre en god og sikker søvn er der et par faktorer, man skal være opmærksom på i forhold til barnets soveomgivelser. Vores MAM-ekspert og speciallæge i neonatologi samt børne- og ungemedicin, PD dr. med. Dördelmann fortæller os, hvordan man opnår et sikkert sovemiljø - og nedbringer riskoen for pludselig uventet spædbarnsdød.

MAM: Dr. Dördelmann, Hvad er mest velegnet til den nyfødte, når det gælder sikker søvn: Dyne eller sovepose?

Dr. Dördelmann: Det første leveår bør alle spædbørn under alle omstændigheder sove i sovepose. Den afgørende forskel ved soveposen i forhold til dynen: Barnet kan ikke hive soveposen op over ansigtet og blokere luftvejene. Andre forhold, der taler til soveposens fordel, er den forbedrede varmeregulering, samt at barnet har svært ved at vende sig om på maven. Hvis barnet ligger på maven, kan det nemlig betyde, at barnets luftveje bliver trykket, og at ilttilførslen nedsættes.


MAM: Fra hvornår skal børn bruge puder og dyne, når de sover?

Dr. Dördelmann: Indtil deres 1-års fødselsdag har barnet hverken brug for puder eller dyne, da soveposen allerede giver de bedste betingelser for et sikkert sovemiljø.


MAM: Hvilken sovestilling er den sikreste for nyfødte? På maven, ryggen eller siden?

Dr. Dördelmann: Nyfødtes sovestilling af hænger helt af, om de er under opsyn eller ej, mens de sover. Hvis barnet sover uden opsyn, anbefales det absolut, at barnet ligger på ryggen. Vi tilråder heller ikke, at barnet ligger på siden, da det herfra lettere kan rulle om på maven. At barnet ligger på maven er en af risikofaktorerne for pludselig uventet spædbørnsdød, så det skal absolut undgås, at barnet sover på maven uden opsyn.

Hvis man lægger spædbarnet til at sove og kan holde øje med det, mens det sover, er det i orden, at barnet sover på siden eller maven. Barnet skal hele tiden være under opsyn for at sikre, at luftvejene er fri, selvom hovedet ligger på siden.


MAM: Skal man helt undgå, at nyfødte sover på maven blot for en sikkerheds skyld?

Dr. Dördelmann: I de første levemåneder anbefales det, at barnet ligger på maven i mindst 2 til 3 timer om dagen. Først og fremmest sover spædbørn rigtigt meget. Derfor kan det forekomme, at man er nødt at flytte barnet, mens det sover på maven. Dette anbefales dog kun, hvis barnet er under opsyn, mens det sover, da man således kan holde øje med barnets luftveje.


MAM: Hvilken medicinsk indvirkning har de enkelte sovestillinger på det nyfødte barn?

Dr. Dördelmann: Der er fordele og ulemper ved alle stillinger. Når barnet ligger på maven, er der en forhøjet risiko for pludselig uventet spædbarnsdød (SIDS). Hvis barnet konsekvent lægges på siden eller ryggen, kan denne belastning af den bageste del af hovedet medføre deformation af kraniet. Hvis barnet konsekvent lægges i den samme stilling, kan det derudover have en negativ indvirkning på udviklingen af barnets muskulatur, som følge af en langvarig og ensartet belastning. Dette kan medføre en forsinkelse af barnets motoriske udvikling. Derfor anbefales det at skifte mellem de forskellige stillinger efter nøje overvejelser. Det anbefales derfor, at børn kun sover på maven, når de er under opsyn.

MAM: Må man ændre barnets stilling, når det sover?

Dr. Dördelmann: Ja, det er muligt at ændre barnets stilling, mens det sover. Man skal naturligvis gøre dette med forsigtighed og omhu.

MAM: Hvad skal man være opmærksom på ved valg af babymadras?

Dr. Dördelmann: En babymadras skal være hård, så barnet ikke synker ned i den. Derudover skal en babymadras være åndbar og fylde babysengen helt ud.

MAM: Må man lægge et vandfast underlag i babysengen?

Dr. Dördelmann: Ja, man kan godt bruge et vandfast underlag til at skåne madrassen. Det anbefales at bruge et faconlagen til madrassen, som barnet kan ligge på.


MAM: Hvilken sovetemperatur er velegnet til barnets sovemiljø?

Dr. Dördelmann: Den perfekte rumtemperatur, når baby skal sove, er på 13-18 °C uden træk. På årstider med stigende temperaturer skal børnene ikke have så meget tøj på, når de skal sove. Aircondition kan ikke anbefales i dette tilfælde. Om vinteren må rummet ikke opvarmes for meget, da den optimale rumtemperatur, når barnet skal sove, stadig er 13-18 °C.


MAM: Hvilket tøj er mest velegnet til at sove i?

Dr. Dördelmann: Generelt skal barnet sove i en sovepose, med det rigtige nattøj, der passer til den pågældende årstid. Om sommeren er en body nok, og om vinteren bruges en langærmet model.


MAM: Må barnet have bamser med i seng?

Dr. Dördelmann: De såkaldte ”babynests“, lammetæpper og bamser i barnets nærmeste sovemiljø skal under alle omstændigheder undgås, da de kan blokere barnets luftveje.


MAM: Må man lægge en varmepude eller en varmedunk i barnets seng?

Dr. Dördelmann: Nej, brug af varmepuder eller -dunke øger risikoen for, at barnet får det for varmt.


MAM: Skal spædbørn sove i forældrenes seng?

Dr. Dördelmann: Det kan ikke anbefales at lade barnet sove mellem forældrene og under dynen, da der er risiko for, at dynen blokerer barnets luftveje. Derudover kan forældrenes kropstemperatur medføre, at barnet får det alt for varmt. Begge faktorer forhøjer risikoen for pludselig uventet spædbarnsdød. Derfor anbefaler man på det kraftigste, at ”samsovning” sker ved, at barnet sover i samme værelse som forældrene (f.eks. i en sideseng).

MAM-ekspert

Dr. Michael Dördelmann 

PD Dr. med Michael Dördelmann er speciallæge i børne- og ungemedicin samt speciallæge i neonatologi. 
 Han er overlæge på klinikken for børne- og ungemedicin samt perinatalcenteret på Diakonissesygehuset (DIAKO) i Flensborg. 
 Derudover er han undervisningsassistent på Europa-Universität Flensburg.