Modermælk indeholder alle de vigtige vitaminer, sporstoffer samt næringsstoffer og mineraler til de første måneder af barnets liv. De antistoffer, som modermælken indeholder, styrker ligeledes immunsystemet. Det er dog ikke alle kvinder, der kan eller vil amme. Nogle familier kombinerer af forskellige årsager ligeledes amning med at give flaske med modermælkserstatning. Her fortæller vi dig, hvorfor du i så fald kun skal give begyndermælk, dvs. modermælkserstatningspulver til nyfødte eller 1’er-modermælkserstatning, og hvordan man klargør en sutteflaske!
Begyndermælken svarer i sammensætning til ”originalen” i bedst muligt omfang. Præcis som modermælk indeholder modermælkserstatningen til nyfødte spædbørn udelukkende mælkesukker, har et lidt lavere proteinindhold og en bedre fedtsyresammensætning. 1’er-produktet kan også indeholde andre kulhydratkilder af lidt lavere kvalitet. Du kan give din baby begge varianter i hele det første leveår.
Den rigtige klargøring af en flaske er vigtigt, når det gælder spædbørn, da hverken immun- eller fordøjelsessystemet er helt udviklet endnu. Barnet mangler f.eks. de ”gode” tarmbakterier, der sørger for en god fordøjelse. På grund af de delvist manglende antistoffer, er en omhyggelig hygiejne afgørende for ikke at skade barnets helbred. Sådan gør du:
1. Sørg for at have rene flasker klar
Brug kun steriliserede flasker de første måneder. Hav helst altid rene flasker klar, så din øjesten ikke skal vente for længe, når det er sultent (og måske græder). MAM-flasker kan f.eks. steriliseres på forskellige måder: Ved kogning, med en elektrisk sterilisator eller en dampsterilisator til mikrobølgeovnen. Derudover har MAM Easy Start™ Anti-Colic flasken en innovativ og selvsteriliserende funktion, så flasken kan steriliseres i mikrobølgeovnen helt uden brug af steriliseringsudstyr.
2. Følg anvisningen på emballagen
Tilberedningsmåden eller især mængden kan variere, afhængig af mælkepulver og producent. Det er derfor bedst at følge anvisningerne på emballagen, når du gør flasken klar.
3. Brug kogt vand
Ved kogningen slås de farlige bakterier, der kan være i vandet, rørene eller tanken, ihjel. Især varmt vand fra hanen kan indeholde bakterier. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt det rindende vand i dit område er velegnet til tilberedning af sutteflasken, skal du spørge det regionale vandværk eller de lokale myndigheder.
Vigtigt: Lad efter kogningen vandet køle af, og test temperaturen, f.eks. med et termometer, inden du hælder det i flasken. De nøjagtige vandtemperaturer står angivet på pakken med mælkepulver.
4. Rør godt rundt
Sørg for at røre godt rundt, så varmen fra opvarmningen bliver jævnt fordelt, og test temperaturen, inden barnet får flasken – f.eks. på indersiden af dit håndled eller med et termometer. Den ideelle temperatur ligger på 36-37 °C, da det svarer til kropstemperaturen. Mælken må under ingen omstændigheder være for varm! For det første for at undgå at barnet bliver forbrændt, og for det andet, fordi værdifulde fedtstoffer bliver ødelagt ved temperaturer over bare 40 °C.
5. Sørg for behagelige omgivelser
En afslappet atmosfære sikrer også en moderat væsketilførselshastighed – og det er med til at forhindre, at der ender for meget luft i maven, og at barnet kommer til at lide unødigt af oppustethed. Tag dig god tid, og hold små pauser for at forebygge, at barnet spiser for hurtigt og kaster op.
6. Lad barnet bøvse af
Tag altid barnet på skulderen i en kort periode, når det har fået flaske, og stryg blidt barnet på ryggen, så det bøvser og evt. får luft ud. Tip: Der fås også specielle flasker, der forhindrer, at barnet sluger luft, mens det får mad.
7. Rengør flasken
Skil flasken ad, og rengør alle dele med vand og et mildt rengøringsmiddel. Du kan også vaske flaskens dele i den øverste del af opvaskemaskinen. Derefter skal de steriliseres.